GSEP – ADJUNCT MILEAGE REIMBURSEMENT POLICY

As you know we’ve had to cut down on travel expenses as part of a University wide policy and as part of our own cost saving measures. Currently the University rules state that traveling is not approved unless you are presenting at a conference or the trip is required as part of the course curriculum. In addition, there has been a standing rule for several years that adjuncts do not get mileage reimbursements. 

There are some exceptions to this rule and I’m sure it would be beneficial to everyone to have a clear definition of those exceptions and their limitations. As stated above the general rule is that adjuncts do not get mileage reimbursement – even if they teach at multiple campuses. In some cases though adjuncts teach courses that require travelling out of state (or somewhere equally distant) as part of the course curriculum. In those cases the travelling expenses are paid for as long as they are pre-approved by the Associate Dean and are normal/expected expenses. 

FAQ regarding Adjunct Mileage Reimbursements

Below I’ve put together a list of common questions and their answers (in red) based on the current policy. The main purpose of the detail below is to be specific enough to eliminate any unclear scenarios. Please keep in mind that all faculty and staff follow the same rules when dealing with approved mileage reimbursements. Hopefully this helps but please let me know if you need any additional information. 

ADJUNCTS

1) I’m an adjunct, do I get mileage? – Not unless the trip is required as part of the course curriculum and requires out state travel (or somewhere equally distant).
2) I’m an adjunct but I’ve been asked to travel as part of the course curriculum.

a. Do I get my travel expenses paid for? - Yes – as long as they are pre-approved and normal/expected expenses (airfare, hotel, food, ground transportation)
b. Do I get mileage reimbursement? – Yes, but you have to follow the same rules as full-time faculty and staff (daily commutes, approved travel, etc.). 
i. If yes, do I have to subtract a daily commute because I don’t technically have a home campus? – Yes. Your daily commute will be the distance between your home and the campus you teach from on a regular basis.
ii. Do I need to subtract a daily commute on the weekend? Yes. All employees do.
c. Can I just take a cab/shuttle to the airport instead of dealing with mileage? – As with all employees we require that the costs be determined up front and, barring any kind of major inconvenience, the least expensive method is chosen. This requires 1) preapproval from the Associate Dean and 2) that the most efficient costs are determined up front. 
i. I’m trying to save the school money by driving to the airport as opposed to taking a taxi but I live so far away that once I subtract my daily commute I don’t get anything reimbursed to me. Can I get reimbursed for any of that mileage? - Unfortunately, no. This answer comes from IRS rules, not Pepperdine. If you are being reimbursed for mileage you must subtract your daily commute. The same answer would apply to a full time faculty or staff member.
3) I’m an adjunct, do I get reimbursed for mileage on dissertation committees? – No
4) Do I need to register as an approved driver with Pepperdine’s Office of Insurance & Risk Management? – Yes. Please follow this link (http://services.pepperdine.edu/hr/resources/policies/policymanual.htm#41-0) to see that anyone driving on University business (using a University vehicle, renting a vehicle on behalf of the University, and/or driving their personal vehicle) must be a registered driver with the Insurance & Risk office and submit a Driver Status Notification form (attached).
For additional information on the University travel policies please follow this link: http://services.pepperdine.edu/finance/policies.htm#Section14
For additional information on current mileage rates please follow this link: http://services.pepperdine.edu/finance/accountspayable/mileagerates.htm
Thank you!
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